Restauratorzy połączyli siły w czasie kryzysu i przekonali się, że razem mogą więcej

#wspieramgastro

Dzięki wspólnej inicjatywie #wspieramgastro, której pomysłodawcami byli m.in. właściciele Restauracji Forty, warszawskie restauracje w ciągu 4 tygodni zebrały ponad 4 tys. zamówień na wynos o wartości przekraczającej 370 tys. zł. Stawiając na własną, niezależną platformę wspieramgastro.warszawa.pl, zaoszczędzili oni ok. 120 tys. zł na prowizjach i mogli te środki przeznaczyć na wynagrodzenia pracowników oraz utrzymanie firm. Wraz z poluźnianiem ograniczeń związanych z pracą lokali gastronomicznych, restauratorzy szykują się na nowe otwarcie i podejmują kolejne kroki – chcą dalej działać wspólnie i zaprosić do kooperacji inne miasta.

Branża gastronomiczna mocno odczuła wybuch epidemii COVID-19 i wiążące się z nią restrykcje. W szczególnie trudnej sytuacji znalazły się te lokale, które wcześniej nie oferowały dań na wynos i z dostawą. Restauratorzy pragnąc utrzymać miejsca pracy i przetrwać ten trudny dla wszystkich czas nie czekali na zewnętrzną pomoc, zaczęli sami działać. Z inicjatywy właścicieli Restauracji Forty i innych firm, zrodziła się akcja #wspieramgastro, w ramach której nie tylko nagłośniono temat trudnej sytuacji i jej powodów. Warszawskie restauracje szybko się przeorganizowały i uruchomiły spółdzielnię jednocząc się na wspólnej platformie do bezpiecznego zamawiania jedzenia on-line. Obecnie aktywnie działa na niej aż 100 lokali gastronomicznych.

W zeszłym miesiącu mówiliśmy o dramatycznej sytuacji, w której znalazły się restauracje w związku z przymusowym zamknięciem lokali z uwagi na pandemię koronawirusa. Współdziałaliśmy z władzami m.st. Warszawy nad wypracowaniem narzędzi, które pomogą utrzymać nasze firmy, tysiące wykwalifikowanych osób pracujących w gastronomii, a także kulturalną tkankę naszych miast, której unikalny charakter jest współtworzony przez lokalne restauracje, bary i kawiarnie. Dziś wracamy na rynek bogatsi o cenne, chociaż trudne doświadczenia i zapraszamy do współpracy restauratorów z całej Polski. – Tomasz Czudowski, współwłaściciel Restauracji Forty i pomysłodawca niezależnej platformy do zamawiania jedzenia wspieramgastro.warszawa.pl

Tomasz Czudowski, wspólnie z Enio Chłapowskim-Myjakiem z Mr. OH oraz Michałem Judą z Youmiko Vegan Sushi, w ciągu zaledwie 5 dni doprowadzili do powstania platformy umożliwiającej restauracjom bezprowizyjną sprzedaż on-line. Niezwykły odzew, z jakim spotkała się ta inicjatywa ze strony klientów i innych restauratorów, zmobilizował ich do pójścia dalej – rejestracji pierwszej w Polsce spółdzielni restauracji i rozwijania platformy oraz powalczenia o lepsze warunki zakupowe dla jej członków.
Już niedługo będzie można zobaczyć portal w odświeżonej formule i pod nową, już nie związaną z kryzysem, nazwą.

Restauracja otwarta na Fort

Od kiedy Restauracja Forty została otwarta w 2019 r. w zrewitalizowanej przestrzeni klimatycznego Fortu Mokotów, stała się chętnie odwiedzanym, zbierającym pozytywne recenzje miejscem na kulinarnej mapie Warszawy. W jej powstanie zaangażował się także właściciel zabytkowego kompleksu zyskującego nowe życie – White Stone Development.

Mieszkańcy Warszawy potrzebują takich miejsc jak Restauracja Forty, łączących wysokiej klasy design z dostarczaniem pozytywnych emocji. Niezwykle cieszy nas sukces inicjatywy, w którą zaangażował się Tomasz Czudowski wraz z innymi restauratorami. Wciąż kibicujemy jej dalszemu rozwojowi. Ze swojej strony natomiast, na ponowne otwarcie lokali gastronomicznych w Forcie Mokotów – czyli Fortów oraz Żywej Kuchni – przygotowaliśmy na zewnątrz nową przestrzeń, zapewniającą swobodne delektowanie się pysznym jedzeniem na świeżym powietrzu, z możliwością zachowania bezpiecznego dystansu. – Katarzyna Szymborska, co-CEO White Stone Development

Podczas tygodni zawieszenia standardowej działalności lokali gastronomicznych, zespoły Fortów oraz White Stone Development, nie tylko starały się zapewnić ciągłość działania restauracji. Wspólnymi siłami wsparły także personel warszawskich szpitali w trudnym dla nich okresie i na przestrzeni niemal miesiąca dostarczyły ponad 1000 ciepłych posiłków. Teraz wraz z decyzją umożliwiającą wznowienie przyjmowania gości, są gotowe do zaoferowania spragnionym wyjścia z domu Warszawiakom wyjątkowej propozycji kulinarnej w zielonym i komfortowym otoczeniu.
Więcej publikacji na temat biznesu tutaj.